vrouwen hebben ook rechten

VN wil ban op vrouwenbesnijdenis
20-12-12 - 19:36 bron: ANPVrouwen die worden verdacht van het uitvoeren van een vrouwenbesnijdenis lopen in Parijs naar de rechtszaal.


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin landen worden opgeroepen besnijdenis van vrouwen uit te bannen. Volgens de volkerenorganisatie is het een 'niet te herstellen onomkeerbaar misbruik' dat ongeveer 3 miljoen jonge meisjes bedreigt.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat wereldwijd bij ongeveer 140 miljoen vrouwen de schaamlippen en/of de clitoris gedeeltelijk of helemaal zijn weggesneden. In de resolutie worden de 193 lidstaten opgeroepen maatregelen te nemen en wetten te maken die genitale verminking bij vrouwen verbieden en die 'meisjes en vrouwen beschermen tegen deze vorm van geweld'.

Besnijdenissen zijn gangbaar in 28 landen in Afrika en in delen van het Midden-Oosten en Aziƫ. Landen waar bijna alle vrouwen een dergelijke behandeling ondergaan, zijn bijvoorbeeld Somaliƫ, Sudan, Eritrea, Egypte en Djibouti.

terug