vrouwen hebben ook rechten

vrijdag 3 aug 2012
Grondwet Somalië: verbod op vrouwenbesnijdenis


Deze week probeerden twee zelfmoordterroristen het nog te voorkomen: een nieuwe grondwet in Somalië. Met bomvesten liepen ze het gebouw binnen waar werd gesproken over de nieuwe wet. Veiligheidstroepen hadden ze op tijd in de gaten en konden de twee doodschieten. Verder vielen er geen slachtoffers.

De afgelopen jaren werkten 825 stamoudsten mee aan de nieuwe grondwet, die de eerste verkiezingen sinds twintig jaar mogelijk maakt. Er staan behoorlijk wat vooruitstrevende burgerrechten in. Hoewel de islam de enige toegestane godsdienst blijft, is de grondwet verder liberaal. Zo is abortus toegestaan, wordt vrouwenbesnijdenis verboden en is iedereen bij de wet gelijk.

Hoop?

En dat biedt hoop voor de toekomst. Rivaliteit tussen verschillende clans zorgde er namelijk voor dat Somalië de afgelopen jaren in oorlog verkeerde. Ook is de organisatie al-Shabaab actief, die strijdt voor de invoering van de sharia in het land. Maar met de nieuwe grondwet hopen de overgangsleiders dat de nieuwe regering, die deze maand gekozen wordt, meer legitimiteit en draagvlak krijgt.

De VN is blij met de nieuwe grondwet, maar zegt ook dat het probleem in Somalië daarmee absoluut niet is opgelost. Vorige maand bracht de organisatie nog een rapport uit waaruit blijkt dat de belangrijkste leiders van de overgangsregering zich schuldig maken aan corruptie. Bovendien zien veel Somaliërs helemaal niet het nut in van een grondwet. Het grootste deel is namelijk zonder grondwet opgegroeid en ziet het nut en effect er niet van in. Pas als Somaliërs dat wél doen, heeft het kans van slagen, zegt de VN.

terug