vrouwen hebben ook rechten

Het levensverhaal van een Somalisch meisje dat zich niet laat remmen door vaderlandse tradities

http://www.vrouwenhebbenookrechten.nl/images/onzichtbare_d.jpg

 Dominique Prins, Zahra Abdi Hersi

Dec. 2010 bracht Uitgeverij Elmar het boek De Onzichtbare Dochter, het op waarheid gebaseerde verhaal van Dahabo, een verstoten meisje in Somalië. Naast alle verschrikkingen die Dahabo moet doorstaan, zoals besnijdenis en uithuwelijking, wordt ze ook door haar moeder niet geaccepteerd. Het kleine meisje wordt zowel fysiek als geestelijk mishandeld en is op zichzelf aangewezen. Als jaren later de burgeroorlog uitbreekt, vlucht ze naar Nederland. Ze is inmiddels volwassen en hier bouwt ze aan een nieuw bestaan met haar gezin. Ondanks dat ze zich hier thuis voelt, is er één vraag die haar blijft achtervolgen: Waarom accepteert mijn moeder mij niet?

De Onzichtbare Dochter begint bij de geboorte van Dahabo. Al gelijk wordt duidelijk dat ze ongewenst op de wereld komt. Haar moeder is alles behalve blij met deze dochter. Als Dahabo pas vijf jaar is, neemt haar oma haar zonder tekst en uitleg mee. Ze wordt achtergelaten bij een tante die Dahabo nog nooit heeft ontmoet. Daar moet de kleuter geiten hoeden. Dahabo begrijpt niet waarom zij niet net als haar broertjes en zusjes naar school mag gaan.
Op achtjarige leeftijd keert ze terug bij haar ouders. Een warme reünie wordt het niet. Ze is terug in de stad, omdat ze besneden moet worden. Een ingrijpende gebeurtenis met verstrekkende gevolgen. Maar Dahabo weigert zich neer te leggen bij de vele ongeschreven wetten en regels die in Somalië gelden voor meisjes en vrouwen. Ze wil haar eigen keuzes maken en doet dat dan ook. Langzaam vecht ze zich los, met alle gevolgen van dien.

Als Dahabo volwassen is, vlucht ze met haar gezin naar Nederland. Maar zelfs in dit vrije land ontkomt ze niet aan pesterijen en vernederingen. Andere Somalische vluchtelingen keren zich massaal tegen haar als ze probeert te integreren in Nederland en daarmee Somalische gebruiken naast zich neerlegt. Haar geëmancipeerde houding valt helemaal verkeerd bij haar landgenoten. Toch laat Dahabo zich ook hier niet kennen. Ze maakt zich al snel verdienstelijk als tolk in het vluchtelingencentrum waar ze verblijft en is vastbesloten iets van haar leven te maken.

Hoewel ze zich thuis voelt in Nederland, blijft ze worstelen met de vraag waarom haar moeder haar weigert te accepteren. Na jaren reist ze terug naar Somalië en gaat de confrontatie met haar moeder aan. Ze neemt de lezer stap voor stap mee op deze emotionele reis naar haar verleden.

Boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online bij

www.bol.com

www.bruna.nl

www.eci.nl

www.cosmox.nl

www.symbolic-books.be

terug naar vorige bladzijde