vrouwen hebben ook rechten

Dineren voor flesjes massageolie in Den Helder
Door Petra Bies - 20-5-2014, 18:00 (Update 20-5-2014, 18:00)

media_dineren

 

DEN HELDER - De oud-Helderse Zahra Abdi Hersi houdt op donderdagavond 29 mei een benefietdiner in ’t Wijkhuis aan de Texelstroomlaan. Tussen zes uur en half tien komen er tal van Somalische gerechten op tafel. Wie aan wil schuiven, betaalt twintig euro. Geld dat ten goede komt aan een project dat Hersi in haar geboorteland is gestart.

Dat heet ’Met liefde aangeraakt worden’.

’Kleine acties hebben vaak grote resultaten’

 

Het is een voorlichtingscampagne met massages, die het besnijden van vrouwen moet tegengaan.

De vrouwenbesnijdenis is een zaak die de oud-journaliste al jaren bezighoudt. Door het schrijven van boeken en het houden van lezingen voert ze strijd tegen deze vorm van verminking. Een strijd, die vorm kreeg na het winnen van de Emancipatieprijs van de gemeente Den Helder in 2004.

Geamputeerd

In Somalië is het nog steeds traditie om vrouwen hun seksualiteit te ontnemen. Dan alleen zouden het eerbare vrouwen zijn.

Het besnijden heeft ernstige fysieke gevolgen, zeker bij de zogeheten faraonische besnijdenis waarbij niet alleen - zoals bij de ’lichte’, modernere vorm - de clitoris wordt weggesneden, maar ook de schaamlippen vrijwel geheel worden geamputeerd. De uitgespaarde delen worden aan elkaar genaaid, er blijft een opening over ter grootte van een potloodpuntje om te urineren en menstruatiebloed af te kunnen scheiden. Na iedere bevalling wordt dat herhaald. Het heeft ernstige gevolgen voor de vrouwen en voor hun kinderen; veel bevallingen verlopen erg moeilijk.

Ook de psychische gevolgen zijn groot. De verhoudingen tussen de seksen zijn gespannen en vrouwen zijn zo getraumatiseerd dat ze moeite hebben om hun genegenheid jegens hun kinderen te tonen. Het verhardt de hele maatschappij, zoals Hersi in haar eerste boek ’Mijn vrouw-zijn ontnomen’ schetst.

,,De besnijdenissen moeten stoppen. Maar in plaats van op hoog niveau te vergaderen met vrouwenrechtenorganisaties, bedacht ik een praktische en effectievere manier om vrouwen te bereiken: het geven van massages’’, vertelt ze.

Lopend vuurtje

Sinds eind januari van dit jaar is er een door Hersi opgeleide massageploeg actief. ,,Er is heel veel belangstelling voor, het gaat als een lopend vuurtje rond. Aanraken kan een vorm van troost zijn. Er kan een helende werking vanuit gaan. Sommige vrouwen worden door een massage voor het eerst liefdevol aangeraakt en gaan hun lichaam daardoor anders bekijken. Het lijkt een klein gebaar, maar kleine acties hebben vaak grote resultaten.’’

Tijdens de massage krijgen vrouwen voorlichting. ,,Het effect is enorm. Verschillende vrouwen beloofden al hun dochters niet te laten besnijden, omdat ze zich voor het eerst realiseren hoe kostbaar een vrouwenlichaam is’’, zegt Hersi.

De massages worden gegeven met etherische oliën. ,,En die zijn op. Daarom houd ik een diner om geld in te zamelen.’’

Hersi verliet Den Helder twee jaar geleden om privéredenen. Ze heeft hier nog veel kennissen en vrienden die gaan helpen met het diner. Er zullen allerlei lekkernijen op tafel komen. ,,Wel hartig, niet heel erg pittig. Een beetje te vergelijken met de Egyptische keuken. En er zitten ook Italiaanse invloeden in.’’

Er wordt rekening gehouden met vegetariërs.

 

terug naar vorige bladzijde